De muntre gravene i Maramures

Romania har mange attraksjoner på  UNESCOS verdensarvliste – og den muntre kirkegården i Sapanta i fylket Maramures er en av dem.

Tekst og foto: Jan-Erik Løken

048

De fleste steder i verden finner du kirkegårder med ulike former for gravsteiner, men bare i Maramures finner du en munter kirkegård med lystige og «rett frem» historier om den avdøde. Kirkegården er fra 1935 og har nå over 800 gravstøtter. Landsbyen Sapanta ligger mellom regionhovedstaden Satu Mare i fylket med samme navn og Maramures` nest største by, Sigethu Marmatiei – like ved grensen til Ukraina.

Mange triste skjebner
På tross av at kirkegården går under navnet «munter» – så er det selvsagt mange tragiske skjebner som blir formidlet her. Men der standarden i Europa er å ha kirkegårder med gravsteiner som kun sier litt om navn, fødselsdato og dødsdato, så skiller Sapanta seg på alle andre måter.
Her er mange godbiter- men dessverre er de ikke på andre språk en rumensk. (Noen av tekstene er dessuten på et gammelmodig Maramures-rumensk som heller ikke alle rumenere helt forstår…) Skal du hit – er det derfor lurt å få med seg en tolk – noe som gjør opplevelsen langt rikere. Men uansett er det verdt turen hit for bare å vandre rundt på kirkegårdsområdet som huser de vakre gravstøttene som alle er laget av kunstneren Stan Ioan Patras og hans arvtager Dumitru Pop – kjent som «Tincu». Sapanta er for den reisende bare 1 av mange flotte stopp i Maramures og Transilvania.
Patras ønske var å gjøre døden om fra et trist drama – til håp om noe bedre etter døden og fokusere på humor og realisme. I landsbyen viste og vet alle «alt» om alle likevel, så det var ikke noe større vits i å forskjønne eller romantisere livet til den avdøde på gravstøttene.
085Unike gravstøtter
Selv om støttene i utgangspunktet ser ganske like ut – så er alle individuelle, og har sin egen sjarm. Blått er hovedfargen, mens rødt, grønt, gult og svart utgjør ulike ornamenter på støttene. Blåfargen skal symbolisere himmelen hvor sjelen stiger opp etter døden.
Kirken på stedet er under restaurering, men vil snart fremstå i all sin gamle prakt takket være inntektene fra de mange besøkende fra inn og utland. Stedet ble for alvor kjent da det i 2004 havnet på UNESCOS verdensarvliste og etter at den var med i Michael Palins TV-serie om de ulike landene i det østlige Europa. Denne serien ble også vist på NRK 1.
Anekdoter
Alle inskripsjonene på gravstøttene er skrevet i JEG-form, dvs 1.person. Støttene forteller i anekdoteform om livet til den avdøde.
En av støttene forteller om han som hadde flere elskerinner -og om han som sluttet å like livet når han ikke lenger kunne kysse jentene. Andre er mer tragiske som barnet som druknet i elva eller den 10-årige jenta som hadde fått som skjebne å bli påkjørt av en bil langs veien. Utenfor kirkegården er et lite museum og en rekke små butikker som selger tradisjonelt håndverk, duker, og suvenirer av ulike slag. God reise til Sapanta!
På nettet kan du søke, og finne mer informasjon om Maramures og den muntre kirkegården.069

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s